Vihreyttä ja väriä pihaan ympäri vuoden

Ikivihreät kasvit antavat puutarhaan vihreyttä ja suojaa myös silloin, kun muut kasvit ovat lakastuneet. Kotipihojen ikivihreitä kasveja ovat muun muassa havukasvit ja alppiruusut. Havukasvien kasvupaikkavaatimukset ovat hyvin erilaisia. Kuivassa maassa viihtyvät katajat, männyt ja vuorimännyt. Kosteampaa kasvualustaa kaipaavat kuuset, pihdat, sembramännyt, tuijat ja marjakuuset. Alppiruusut istutetaan rakennuksen pohjoispuolelle tai havukasvien katveeseen.

Havukasvien erikoismuodot tuovat vaihtelua pihan kasvivalikoimaan. Erikoinen kasvutapa tai neulasten harmahtava tai kellertävä väritys tulee hyvin esiin kun näitä erikoisempia kasveja yhdistelee maltillisesti samaan ryhmään muiden kasvien kanssa. Usein kasvien erikoismuodot ovat varsinaista lajia arempia ilmastollisesti.

Aroille kasveille hyvä istutusaika on kevät, jotta kasvit ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Arat ikivihreät kasvit tarvitsevat ilmavan ja ravinteikkaan kasvualustan, joka pystyy varastoimaan vettä.

Muista suojata kevätauringolta

Havukasvit ja alppiruusut haihduttavat vettä myös talvella. Haihduttaminen on suurempaa aurinkoisilla kasvupaikoilla tuulisella säällä.

Alppiruusujen ja nuorten havukasvien juuret voivat kuitenkin olla niin lähellä maan pintaa, että talvella koko niiden juuristoalue jäätyy. Jäätyneestä maasta kasvi ei pysty ottamaan vettä, mikä näkyy kuivuvina lehtinä ja ruskettuvina neulasina. Lumi on hyvä suoja maan routaantumista vastaan. Syksyllä ikivihreiden kasvien suojaksi rakennetaan tukikehikko, jonka päälle varjostuskangas tai havut laitetaan kevättalvella suojaamaan kasvia kevätauringolta.