Talousjäte kompostoidaan lämpökompostorissa

Ravinteet talteen kompostin kautta

Biolan Pikakompostori 220 arvioitiin toimivuudeltaan parhaaksi ympärivuotiseen kompostointiin tarkoitetuksi pienkompostoriksi Kuluttaja 5/03 lehdessä julkaistussa testissä. Testissä arvioitiin kompostorien toimivuutta, rakennetta ja varustusta, esite- ja käyttöohjemateriaalin kattavuutta sekä kompostorien käyttöominaisuuksia.

Biolan Pikakompostorin tehokas lämpöeristys pitää kompostoitumisen käynnissä kylminäkin vuodenaikoina. Kompostorilla on pohjoismainen ympäristömerkki. Pikakompostorissa on umpinainen pohja ja kumitiivistein tiivistetyt kansi ja tyhjennysluukku,mikä estää tehokkaasti haittaeläinten pääsyn kompostoriin. Pikakompostorin vakiovarusteena olevasta lämpömittarista kompostin toimintaa on helppo seurata.

Komposti toimii normaalisti, kun sen lämpötila on 20–75 °C. Jätettä lisätään kompostoriin sitä mukaa, kun sitä keittiöstä tai puutarhasta syntyy. Kuiviketta lisätään noin kolmasosa tuodun jätteen määrästä. Erityisen tärkeää on peittää liha- ja kalajätteet huolellisesti, etteivät ne houkuttele kompostiin kärpäsiä.

Pikakompostorin alaluukusta voidaan tyhjentää katekompostia jo noin kuuden viikon kompostoitumisen jälkeen. Katekomposti levitetään nimensä mukaisesti maan pinnalle katteeksi, esimerkiksi puiden, pensaiden tai perennojen juuristoalueelle. Sopiva levitysmäärä on 2–5 cm:n kerros. Syysmuokkauksen yhteydessä puolikypsä komposti voidaan kevyesti mullata maahan.

VINKKI: Kuivikkeeen lisäys kompostiin hoituu kätevästi kun laitat Komposti ja Huussikuiviketta aina tyhjän biojäteastian pohjalle. Kuivike imee kosteutta, hajuja ja pitää astian siistinä.

VINKKI: Biolan Kompostikäymälä on siisti ratkaisu kesämökin käymäläksi. Tehokkaan lämpöeristyksen ansiosta siinä voi kompostoida myös keittiöjätteitä.