Luonnonmukainen ryytimaa

Uuden kasvimaan paikaksi valitaan aurinkoinen ja lämmin paikka, jossa vesi ei seiso. Aurinko parantaa kasvisten makua ja kohottaa niiden vitamiinipitoisuutta. Kasvimaa on hyvä sijoittaa tuulilta suojattuun paikkaan, koska kylmät tuulet jäähdyttävät maan ja toisaalta kesän lämmin tuuli nopeuttaa maan kuivumista. Tulevaksi kasvimaaksi mitataan sopivan kokoinen ala, josta poistetaan kivet, nurmikko ja rikkakasvit.

Jos kasvimaa tulee nurmikon keskelle, kannattaa alue rajata nurmikon leviämisen estämiseksi reunanauhalla. Puutarhakalkki levitetään ennen maan muokkausta. Tuhkaa ei nykytietämyksen mukaan suositella kasvimaan kalkitukseen korkeiden raskasmetallipitoisuuksien vuoksi. Maa muokataan noin 20 sentin syvyydeltä. Lue lisää maanparannuksesta

Nurmesta käännetylle tai hyvin laihalle puutarhamaalle voidaan antaa kerralla melko voimakas peruslannoitus. Uudelle kasvimaalle lannoitteet levitetään hajakylvönä ja muokataan kevyesti maahan. Seuraavina vuosina riittää kasvikohtainen kevätlannoitus.

Kasvikohtaiset lannoitusohjeet

Keväällä lannoitteet voidaan sekoittaa maahan muokkauksen yhteydessä tai antaa sijoituslannoituksena kasvirivien alle tai viereen. Juuret löytävät kyllä sijoituslannoituksen. Jotta voidaan lannoittaa kunkin kasvin tarpeiden mukaan, kannattaa kasvien sijoituspaikka palstalle suunnitella etukäteen. Kylvön jälkeen maa kastellaan ja peitetään harsolla. Harso parantaa kosteusoloja ja lämmittää maata. Harso estää myös monien tuholaisten, kuten porkkanakempin, pääsyn kasvustoon.

Kasvitautien ja tuholaisten torjumiseksi samaa kasvilajia ei viljellä samalla kasvupaikalla kahta vuotta peräkkäin. Jos kasvimaan kasvit eivät heinäkuun alussa näytä kyllin reheviltä, voidaan antaa lisälannoitus yleis- tai luonnonlannoitteella tai lantavesikasteluna.