Kompostoimalla arvokasta maanparannusainetta

Puutarha- ja talousjätteestä koottu valmis tai puolivalmis komposti on erinomaista maanparannusainetta. Kompostin sisältämät ravinteet virkistävät maan pieneliötoimintaa ja sen sisältämä humus parantaa maan vesitaloutta.

Sekalaisesta puutarhajätteestä, kuten ruohosilpusta, rikkaruohoista, kasvien naateista ja varisseista lehdistä, saa kompostoimalla hyvää multaa seuraavan vuoden maanparannusaineeksi. Kaikki puutarhajäte kasataan ilmavaksi kompostiksi siistiin kannelliseen kompostoriin.

Puutarhakompostorin täyttö aloitetaan levittämällä pohjalle kerros jotain karkeaa ainesta, esimerkiksi oksasilppua. Puutarhassa syntyvää jätettä lisätään kerroksittain. Jokaisen 10–15 cm:n kerroksen väliin lisätään kerros kompostikuiviketta. Kompostijätteen lahoamista nopeutetaan lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko kompostiherätettä (5 dl/100 litraa jätettä) tai luonnonlannoiterakeita (2,5 litraa/100 litraa jätettä).

Varsinkin kuivat lehdet, oljet ja muu lehtivihreätön materiaali vaatii kompostoituakseen lisäravinteita. Kastelemalla varmistetaan, että kompostista tulee sopivan kostea. Kuiva jäte ei lahoa, kun taas liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä.

Oikea kosteus voidaan todeta, kun 10–20 cm:n syvyydestä otetaan kourallinen kompostia ja puristetaan sitä nyrkissä. Kompostimassasta tulisi irrota muutama tippa vettä.