Perunat omasta maasta

Peruna menestyy parhaiten lämpimällä ja valoisalla kasvupaikalla. Peruna viihtyy hyvin pH-alueella 5,5–6. Perunaruven torjumiseksi liian emäksiseen puutarhamaahan lisätään kalkitsematonta perusturvetta. Jos maan pH:ta ei haluta laskea, käytetään maanparannukseen luonnonmukaisesti lannoitettua ja kalkittua kasvuturvetta.

Puutarha- ja talousjätteestä tehty komposti lisää kasvuturpeen tavoin maan humusvaroja ja parantaa mururakennetta. Perunamaalle kompostia voi käyttää 50–200 litraa/10 m2

Lannoitus ja istutus - vaikka samalla kertaa

Oikealla lannoituksella voi vaikuttaa paljon sekä perunasadon määrään että laatuun. Liian runsas helppoliukoinen typpilannoitus heikentää perunan laatua. Perunoista tulee vetisiä, tuleentuminen viivästyy ja perunat ovat alttiimpia monille taudeille. Runsaasta fosforilannoituksesta peruna sen sijaan hyötyy: mukulat tulevat kiinteämmiksi, tuleentuminen nopeutuu ja säilyvyys paranee.

Luonnonlannoitteissa valtaosa typestä on sitoutunut eloperäiseen ainekseen hidasliukoiseen muotoon. Eloperäiseen ainekseen sitoutuneet ravinteet tulevat kasvien käyttöön maan pieneliötoiminnan seurauksena. Peruna ottaa ravinteita keväästä syyskesään ja se pystyykin käyttämään tehokkaasti luonnonlannoitteiden ravinteita.

Peruna istutetaan vasta, kun maa on riittävän lämmin, yleensä touko-kesäkuun vaihteessa. Kasvuunlähtö hidastuu ja tautiriski kasvaa kylmässä ja märässä maassa. Perunat istutetaan vakoihin 20–30 cm:n välein. Perunapenkki on mullattava lopulliseen muotoonsa ennen perunakasvuston sulkeutumista. Kunnollinen multaus estää perunoiden vihertymistä ja suojelee mukuloita perunarutolta. Jos alkukesä on kuiva, perunamaata kastellaan muutama kerta kunnolla, jolloin varmistetaan suurempi mukulasato, torjutaan perunarupea ja estetään mukuloiden halkeaminen.

Sadonkorjuu hyvän sään aikana

Perunan kuori vahvistuu paremmin käsittelyä kestäväksi, kun perunan varret niitetään pari viikkoa ennen nostoa. Perunaa nostettaessa sään tulisi olla kuiva ja lämpötilan vähintään 10 °C. Perunoiden annetaan kuivua 1–2 viikkoa valolta suojatussa paikassa 12–15 °C lämpötilassa. Tänä aikana korjuuvioitukset paranevat, perunan kuori vahvistuu ja useimpien varastotautien eteneminen pysähtyy.

Perunat säilytetään valolta suojattuna 4–5 °C lämpötilassa. Jos perunoita säilytetään kylmiössä, saattaa kylmiön ilmankosteus olla liian alhainen. Tällöin perunat peitetään nahistumisen estämiseksi lannoittamattomalla perusturpeella.