Värien hehkua perennoilla

Perennat ovat monivuotisia ruohovartisia koristekasveja, joiden kasvupaikkavaatimukset vaihtelevat paljon. Osa lajeista on sopeutunut elämään kuivissa ja paahteisissa kivikkopuutarhoissa ja osa vaatii syvämultaisen ja ravinteikkaan kasvualustan. Kasvivalikoimaa suunniteltaessa huomioidaan kunkin kasvin erityisvaatimukset. Varjoisesta pihasta ei saa aurinkoista, mutta savisesta kukkapenkistä saa uudella mullalla ja maanparannustoimenpiteillä hyvän kasvualustan perennoille.

Perennat ovat helppoja hoidettavia

Keväällä perennapenkki siistitään kuihtuneista versoista ja rikkakasveista. Kun kasvit lähtevät kasvuun, kukkapenkki lannoitetaan yleislannoitteella tai luonnonlannoitteella.

Lannoiterakeet peitetään ohuella multa kerroksella tai harataan kevyesti pintamultaan.

Kerran kuukaudessa annettu kastelu tai ruiskutus merileväuutteella parantaa kasvien vastustuskykyä mm. kuivuutta ja kasvitauteja vastaan. Härmäalttiille perennoille, esimerkiksi syysleimulle, merileväruiskutuksia annetaan säännöllisesti. Elokuussa perennat lannoitetaan.

Syksyllä perennojen kuihtuneet lehdet leikataan. Onttovartiset perennat (kuten pioni, ritarinkannus, särkynytsydän, ukonhattu ja varjolilja) leikataan vasta keväällä, jotta ne talvehtisivat paremmin. Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse; sen sijaan kivikkokasvit ja nuoret taimet hyötyvät suojauksesta. Lumi on paras talvisuoja ja lumen kertymistä voi auttaa havuilla. Keväällä, kun lumipeite on jo laskenut ja öisin on kovia pakkasia, havusuojaa saattavat tarvita särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.

Perusta uusi perennaryhmä

Perennoja voidaan jakaa ja istuttaa sekä keväällä että syksyllä. Astiataimia voidaan istuttaa koko kasvukauden ajan, mutta keskikesän istutuksia on kasteltava säännöllisesti. Perennapenkki kalkitaan perustamisvaiheessa. Useimmat perennat viihtyvät, kun maan pH on noin 6,5. Penkki muotoillaan niin, ettei vesi jää seisomaan taimien tyvelle. Kasvualustan syvyys vaihtelee lajeittain: suurilla perennoilla kasvualustan syvyys tulisi olla vähintään 50 cm, keskikokoisilla ja matalajuurisilla lajeilla 30–40 cm, kun taas kivikko- ja reunaperennoille riittää 10–20 cm:n multakerros.

Istutettavat kasvit kastellaan hyvin ennen istutusta. Astiassa kasvaneista taimista poistetaan ruukku, mutta juuripaakkua ei rikota. Taimet istutetaan siten, että juuripaakku ei jää näkyviin, vaan sen päälle tulee 1–2 cm:n kerros multaa. Taimet tiivistetään kasvualustaansa kastelemalla ne istutuksen jälkeen runsaalla vedellä. Vettä käytetään noin 5 litraa tainta kohti. Kastelun jälkeen multaa lisätään sen verran, etteivät kasvien juuripaakut jää näkyviin ja istutusalue katetaan mullalla.

VINKKI: Käytä maan pinnan siistimiseen keväällä multakatetta. Katteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, jolloin kasvit voivat paremmin.