Makeat mansikat kotipuutarhasta

Keväällä lumen sulamisen jälkeen mansikkakasvusto puhdistetaan esimerkiksi joustavapiikkisellä haravalla. Puhdistuksessa kasvustosta lähtee kuolleiden kasvinosien lisäksi niissä mahdollisesti talvehtineet tuholaiset. Mansikkamaa lannoitetaan uuden kasvun alkaessa marjakasveille ja hedelmäpuille kehitetyllä erikoislannoitteella.

Mansikan kukkiessa tarkkaillaan ilman lämpötilaa. Jos on vaarana, että yöllä tulee hallaa, kasvusto peitetään hallaharsolla. Harso poistetaan päiväksi, että hyönteiset pääsevät pölyttämään mansikan kukkia. Sadonkorjuun jälkeen mansikkamaa lannoitetaan, jotta kukkasilmuja muodostuisi runsaasti seuraavan vuoden kukintaa varten.

Perusta mansikkamaa

Ihanteellinen mansikan kasvupaikka on tuulensuojainen rinne, jossa on hikevä multamaa. Savimaan rakennetta parannetaan kasvuturpeella, turvemullalla tai puutarhan mustalla mullalla. Mansikka ei siedä seisovaa vettä ja se viihtyykin kohopenkissä, joka lämpenee keväällä nopeasti.

Muihin puutarhakasveihin verrattuna mansikka vaatii melko vähän lannoitusta. Etenkin runsasta typpilannoitusta tulisi välttää, ettei mansikka kasvata lehdistöä marjasadon kustannuksella. Jos maa on hyvässä kasvukunnossa, ennen istutusta peruslannoitukseksi riittää 1 litra/10 m² luonnonlannoitetta. Nurmesta käännetylle tai muuten laihalle puutarhamaalle annetaan runsaampi peruslannoitus, 3 litraa/10 m².

Kasvupaikka kastellaan hyvin ennen taimien istuttamista. Uuteen mansikkamaahan istutetaan tarkastettuja tervetaimia, jotka ovat vapaita kasvitaudeista ja tuholaisista. Istutettaessa mansikan kasvupistettä ei saa peittää.Kasvupiste on pienimpien lehtiruusukkeiden suojassa, joten pienimmät lehdet jätetään kasvualustan pinnalle. Istutuksen jälkeen taimet kastellaan juurtumisen nopeuttamiseksi.

Vinkki: Luonnonlannoitteen käyttö lisää maan humuspitoisuutta ja se antaa ravintoa myös maaperän tarpeellisille pieneliöille ja kastemadoille. Kuorikatetta käyttämällä saadaan helppo hoitoiset käytävät mansikkamaalle ja hedelmätarhaan.