Kasvihuone kukoistamaan

Kasvihuoneessa kasvaa punaposkiset tomaatit, maukkaat kurkut, salaatit ja vähän erikoisemmatkin vihannekset kesäiseen ruokapöytään. Luonnonmukaiset menetelmät soveltuvat kotipuutarhurin maukkaan sadon kasvattamiseen.

Kasvihuoneeseen sopiva kasvualusta on turvemulta, jossa yhdistyvät mullan ja turpeen hyvät ominaisuudet. Lannoitettua ja kalkittua turvemultaa levitetään 25 sentin kerros kasvihuoneen pohjalle.

Tomaatti ja muut kasvihuonevihannekset tarvitsevat paljon ravinteita. Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan lannoiterakeita. Lisälannoitus annetaan tarpeen mukaan 2–3 kertaa viljelyn aikana.

Helppo kasvualustaratkaisu kasvihuoneeseen on istutusvalmis kasvusäkki, jonka raaka-aineena on karkea turvemulta. Kasvusäkissä on varastolannoitus, josta riittää ravinteita kolmelle tomaatin, kurkun tai paprikan taimelle koko kesäksi eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Syksyllä kasvusäkin sisältö voidaan hyödyntää maanparannukseen puutarhassa.
Lisää tomaatin kasvatuksesta

Kasvihuoneen syyshuolto

Syksyllä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet. Työvälineet ja ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä tai työvälineet upotetaan pesun jälkeen kiehuvaan veteen. Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua ja kuuma vesi. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.

Jos kasvihuoneessa on havaittu kasvitauteja, kasvualusta vaihdetaan. Muuten maa-aines vaihdetaan kokonaan uuteen noin kolmen vuoden välein. Kun viljellään kasvusäkissä, vältytään kokonaan maalevintäisiltä kasvitaudeilta.

VINKKI: Kasvusäkissä on helppo kasvattaa vihanneksia parvekkeella, terassilla ja lämpimällä seinustalla - paikoilla, joihin on muuten vaikea perustaa oikeanlainen kasvualusta. Syksyllä kasvusäkin sisältö voidaan hyödyntää maanparannukseen puutarhassa.